Ağız içerisinde birçok mikroorganizma çeşidi bulunmaktadır. Dişlerin üzerinde oluşan plak diş fırçalama ile kaldırılmadığı zaman, bu mikroorganizmalar plak içerisinde birikmektedir ve dişeti iltihabına ve diş çürüklerine sebep olmaktadır. Plak uzaklaştırılmadığında tükürük içinde bulunan kalsiyum ve mikroorganizmaların plak üzerinde birikmesiyle diştaşı oluşmaktadır. Bu aşamadan sonra tedavi, diş hekimleri tarafından yapılan profesyonel temizliktir.
Dişeti İltabı (Gingivitis) : Dişeti hastalıklarının başlangıç aşamasıdır. En yaygın sebebi, ağız hijyeninin yeterli sağlanamamasıdır ve oldukça sık görülen iltihabi bir hastalıktır. Dişleri fırçalarken ya da diş ipi kullanırken kanama, kırmızı ve ödemli (büyümüş) dişetleri, ağız kokusu gibi ağız içi bulguları bulunmaktadır.
Periodontitis: Dişeti iltihabı tedavi edilmezse; dişetindeki iltihap kemiğe geçer ve periodontitis dediğimiz iltihabi hastalık oluşur. Periodontitis dişi çevreleyen kemikte oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık sonucunda dişleri çene kemiğine bağlayan dokularda hasar meydana gelmektedir ve tedavi edilmediğinde dişler etrafındaki kemikte kayıp meydana gelmektedir. Bunun sonucunda dişlerde sallanma, daha ileriki aşamalarda diş kayıpları meydana gelmektedir. Periodontal hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Dişeti Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri
Dişetinde oluşan enfeksiyonun derecesine göre uygulanan tedavi yöntemi değişecektir. Yapılan tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır:
Detertraj
Diş yüzeylerinde birikmiş olan diştaşlarının temizlenmesi işlemidir ve dişeti tedavilerinin başlangıç aşamasını oluşturur.
Küretaj
Dişetlerinin aşırı iltihablı olduğu durumlarda dişeti ile diş arasındaki cep denilen boşluklara girerek artık dokuların (granulasyon dokusu) temizlenmesi işlemidir. Bu işlem sırasında kök yüzeyi düzenleme işlemi de yapılmaktadır. Bu işlemde; kök yüzeyindeki artık dokuların, bozulmuş kök yüzeyinin ve kök yüzeyindeki diştaşlarını temizleme işlemi yapılmaktadır.
Antibiyotik Tedavisi
Doku içerisine invaze olmuş mikroorganizmalar mekanik tedavi ile uzaklaştırılamaz. Antibiyotik tedavisi doku içerisindeki bakterileri yok etmek için kullanılmaktadır.
Flap Cerrahisi
Dişeti hastalığının şiddetli olduğu durumlarda dişeti kaldırılıp artık dokular temizlendikten sonra kemiğin yeniden şekillendirilip gerekirse kemik grefti kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Gingivektomi
Dişeti dokusunun çıkarılması işlemidir.
Dişeti Hastalıklarını Önleme Yöntemleri
Günlük ağız hijyeni prosedürlerinin düzenli bir şekilde yapılması en başta gelen dişeti hastalıklarını önleme yöntemidir. Böylelikle dişeti hastalıkları riskini düşürebilirsiniz.
1. Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalamalısınız. Diş fırçasını gerekli oldukça değiştirmeli en fazla üç ay kullanmalısınız.
2. Diş ipi kullanmaya özen göstermelisiniz. Diş fırçasının ulaşmadığı yerleri ve diş aralarını diş ipi ile temizleyebilirsiniz.
3. Diş fırçalama sonrası gargara kullanmalısınız. Plak oluşumunu önleyebileceği gibi dişeti iltihabının iyileşmesinde etkili bir yöntemdir.
4. Diş hekimi kontrollerini aksatmamalısınız. Yılda en az iki defa kontrollere gelmelisiniz.
5. Sigara içmemeli ve tütün çiğnememelisiniz.
6. Ağız hijyenini sağlamak için arayüz fırçası, dil temizleyici gibi ekstra malzemeler kullanmalısınız.